Geoblog.pl    dash1    Podróże    Kraków + KL Auschwitz-Birkenau    Przyjazd i zwiedzanie Krakowa
2014
maj

Przyjazd i zwiedzanie Krakowa

Polska
Polska, Kraków

O 9:10 przyjazd do Krakowa.
Ruszamy z ul. Bosackiej gdzie tymczasowo, na czas remontu płyty górnej MDA zatrzymują się autobusy PolskiBus. Stamtąd idąc przez dworzec kolejowy docieramy do ul. Pawiej i dalej kierujemy się w kierunku ul. Basztowej.
Plan naszego zwiedzania:
Pałac Sztuki;
Kościół św.Anny;
Collegium Maius;
Collegium Novum;
Rynek Głowny- Sukiennice, Kościół Mariacki, Kośćiół św.Wojciecha, Wieża Ratuszowa;
Kościół św.Barbary;
Mały Rynek;
Klasztor o.Dominikanów;
Kościół św.Piotra i Pawła;
Kościół św.Andrzeja;
Instytut Cervantesa;
Plac św.Marii Magdaleny;
Wawel + m.in. Katedra na Wawelu.

Idąc ulicami: Pijarska--św.Marka--Reformacka--św.Anny--Jagiellońska--Gołębia--Wiślna--Rynek--Plac Mariacki--Mały Rynek--Stolarska--Plac Dominikański--Plac Wszystkich Świętych--Grodzka--Senacka-Kanonicza--Wawel--Bernardyńska.

Z Bernardyńskiej po ok.5 godz. zwiedzania wracamy na 2 godz. do hostelu Trzy Kafki, gdzie sie zatrymaliśmy, żeby chwilę odpoczać i coś zjeść. Komunikacja miejska działa sprawnie. Automaty biletowe znajdują się w części środka lokomocji, oznaczonej "A" z zewnątrz. Cena np. bilety 20 minutowego normalnego to 2.8pln. Ok.17 wyruszamy dalej, by zobaczyć m.in. ul. Bracką, ul. Franiciszkańską, znaną z czasów gdy do Polski przybywał JP2. To druga część naszego zwiedzania, którą poświęciliśmy na przechadzanie się wąskimi uliczkami, zaglądanie w miejsca, które z pozoru mogą nie wyglądać zachęcająco. Do Hostelu wracamy ok.20.

Całkowity koszt naszej dwudniowej podróży to ok.250pln na 3 osoby z czego:

61pln dojazd tam i z powrotem do Krakowa;
100pln hostel;
34pln (żona i dziecko bilety ulgowe) dojazd tam i z powrotem do KL Auschwitz-Birkenau. Między obozami 1 i 2 kursuje bezpł. autobus;
Mieliśmy ze sobą trochę "na drogę" trwałego jedzenia ,w postaci m.in. nieśmiertelnych kabanosów :-). Dlatego koszty jedzenia na miejscu nie były duże.

zwiedził 7% świata (14 państw)
Zasoby: 121 wpisów121 3 komentarze3 408 zdjęć408 0 plików multimedialnych0

02.04.2016 - 04.04.2016