2.05 opuszczamy rano Hostel Trzy Kafki i udajemy się pieszo do dworca autobusowego, żeby zdążyć na 7:30 na bus do Oświęcimia. Bus w cenie 12pln. Czas jazdy ok.70 minut. Autobys firmy Lajkonik przywozi nas pod samą bramę Auschwitz I. Udaje nam się wejść na teren muzeum za darmo. Taka możliwość istnieje dla wejsć w godz. 8-10 bez przewodnika. Kupujemy za 4pln przewodnik wraz z mapą obu obozów. AB1 i 2. To miejsca, które chyba kążdy powinien zobaczyć. Na miejscu spotykamy ludzi chyba z całego świata. Spod A1. Co 15-30 minut kursuje bepłatny autobus do obozu Birkenau 2. Czas jazdy ok.5 minut. A1 zachowane jest w formie muzeum, gdzie możemy zobaczyć m.in. pozostałosci ubrań więźniów, włosy kobiet, miski i inne pojemniki kuchenne, torby w których więźniowie zabierali ze sobą cały swój "dorobek". A1 podzielony jest na bloki, z kótrych każdy ukazuje inną część historii tamtego okresu. B2 jest dużo większy. Pokazane są m.in. drewniane budy w ktrych żyli więźniowie. Po np.400 osób, na powierzchni na której zmieściłoby się max.40 koni. I wiele wiele innych. Trzeba to zobaczyć. O godz. 13 wracamy na parking pod A1, skąd wracamy do Krakowa, żeby zdąży na odjeżdżający o godz.16:10 PolskiBus do Wrocławia. Do Wrocławia przyjeżdżamy o godz. 19:20.